GLTag

En effektiv id3 editor för dina mp3 filer!

Inledning

MP3 filer inehåller ibland information om artist, titel, genre, årtal mm. i form av en id3 tag. Det här programmet är till för att redigera och skapa sådan information (id3 v. 1.0). Du väljer helt enkelt en enhet, tex. C:, och en katalog. Därefter söker programmet igenom katalogen efter mp3 filer. Alla funna filer läggs till i en lista, där man överskådligt kan se filnamnet, artist, titel, genre, årtal och kommentarer. Vill du redigera en fil, markerar du den i listan. Sedan kan du enkelt redigera all information i textrutorna uppe till höger i programfönstret.

Freeware!

Detta program är freeware, vilket innebär att det är helt gratis att använda. Det får kopieras fritt så länge ingen tar betalt för programmet. Det får heller inte modifieras på något sätt. Detta är dock den första officiella versionen, och den kan därför inehålla en del buggar. (även om jag inte lyckats hitta några.) Maila gärna buggrapporter, idéer till kommande versioner, eller bara en kommentar om programmet! Min e-mail: kent-sjogren@swipnet.se eller kent@240glt.com. Senaste versionen finns att tanka hem på min hemsida: www.240glt.com. Jag som har skrivit det här programmet heter Kent Sjögren, och jag har skrivit det i Microsoft Visual Basic 5.

Skapa filnamn från tag

Om du har en fil med ett konstigt filnamn som inte alls stämmer, kan programmet skapa ett nytt filnamn av artistnamnet och titeln. Filen får då namnet "artist - titel.mp3". Bara markera filen, och tryck på knappen Filnamn <-- tag.

Skapa tag från filnamn

Kna vara bra om filen har ett bra filnamn, men ingen eller fel tag. Bara tryck på knappen Filnamn --> tag så skapas artist och titel ifrån filnamnet. Ett bindestreck (-) avänds som avskiljare. Om filen tex. heter "Ace of Base - Beautiful Life" så kommer artisten att bli "Ace of Base" och titeln "Beautiful Life". Om filnamnet innehåller "_" istället för mellanslag, så omvandlas "_" till " " automatiskt. Och om filen heter tex. "02 - Ace of Base - Beautiful Life.mp3" så kommer programmet tro att "02" är artist och resten är titel. I så fall, högerklicka på Filnamn --> tag knappen och välj Skilj vid 2:a - tecknet. Den första biten hoppas då över, och artist och titel blir korrekta.

Redigera flera filer på en gång

Men nu kommer det fina: du kan markera flera filer på en gång, samtliga av ovanstående funktioner fungerar med flera markerade filer samtidigt. För att markera mer än en fil, använd Ctrl och Shift tangenterna. Har du fler än en fil markerad så kan du ändra enbart en viss del av taggen. Om du tex. markerar en hel hög med låtar av samma artist, så skriver du in artistnamnet och klickar på S knappen brevid respetive textruta. Den texten sparas då i samtliga markerade filer.

Spela upp en mp3 fil

Om du dubbelklickar eller högerklickar och väljer spela upp så spelas filen upp med det program som är associerat med .mp3 filer i windows. (tex. mediaspelaren eller Winamp om du har det installerat.)

Ta bort en fil

För att ta bort en fil, markera filen och tryck delete, eller högerklicka på filen och välj ta bort. Filen hamnar då i papperskorgen. För att radera filen helt, håll ner shift samtidigt som du trycker delete.

Sortera listan

Klicka på överskriften i respektive kolun för att sortera listan efter den kolunen.

Uppdatera

Välj Uppdatera eller tryck F5 för att ladda om katalogen. Kan vara bra om du har lagt till eller tagit bort någon fil från katalogen med något annat program.

Övrigt

Alla inställningar, information om programfönstrets storlek och placering på skärmen, senaste använda katalog mm. sparas i filen id3.ini som ligger i samma katalog som programmet. Det här programmet ändrar därför ingenting i windows registret alls.