Positionsljus i sidoblinkers

På öland har det blivit populärt att använda sidoblinkersen som positionsljus. Detta har nu spritt sig till Kalmar, och eftersom jag vet att många inte förstår hur man ska koppla så tänkte jag här reda ut det. Och det finns (minst) två olika sätt:

GL - Den Ölänska modellen
Genom att montera ett växlande relä som en inventerare så kan man få sidoblinkersen att lysa konstant. En nackdel är att man då får den s.k. bussblinkers-efekten, dvs. att sidoblinkersen blinkar i otakt med fram- och bak-blinkersen. Om detta är snyggt eller bara komiskt kan diskuteras.

Alternativt kan man enligt ölänska källor kapa jordanslutningen till sidoblinkersen och koppla den till + (från lyset) istället. Då kommer sidoblinkerslampan att bli jordad genom alla övriga blikerslampor (på den sidan av bilen). De övriga lamporna är paralellkopplade, och det gör att strömmen genom varje glödlampa blir så liten så att dessa inte lyser. Resistansen i en släckt glödlampa är mycket låg, vilket gör att det inte blir något störra spänningsfall. Sidoblinkerslampan kommer alltså att lysa med full effekt. När man sedan blinkar så får sidoblinkerslampan 12V på båda anslutningarna, alltså blir spänningen över lampan 0V och lampan lyser inte längre. Men då får man bussblinkers-effekten igen!

Vill man ha en strömbrytare så att man kan stänga av glödljuset i blinkersen, så måste man koppla på rätt sätt för att inte få skumma ljuseffekter...

Koppla helt enkelt enligt nedanstående förslag!


Strömrytarkoppling.


GLT - Dunö modellen

Varning! Jag har hittat några buggar i prototypen, jag ska fixa det, och lägga ut ett nytt schema och kretskortslayout.


Elschemat. Komponentvalen är inte så noga, jag tog vad jag hade hemma.


Bild på utsidan.


Insidan.

Men det finns ett betydligt bättre sätt, och det är detta! Då kommer sidoblinkersen att lysa med inställbar ljusstyrka (mellan slock och fullt tänd) konstant. När man sedan blinkar, så kommer blinkersen att blinka med full styrka, och vara helt släckt mellan blinken. När man sedan slutar blinka, så tänds blinkersen med den inställda ljusstyrkan igen.

Kretskortslayouten (OBS! Spegelvänd!) är gjord för att passa i en reläbox av typen som sitter till bränslepumpen i en 240 GLT. Den är 4x4x2,5cm stor, och har 6 anslutningar vilket visat sig vara perfekt för detta ändamålet! Nygärde bildemontering tog 20kr för ett sånt relä häromdagen. Och då sitter det en 555 i som man kan löda bort och återvinna!


Tillbaka till hemsidan.

Copyright © Kent Sjögren, 2000. Mail: kent-sjogren@swipnet.se